Over zandgieten

Zandgieten is een van de meest gebruikte technieken, die zowel handmatig als automatisch toegepast wordt (bijvoorbeeld een semi-automatische gietvorm en een automatische gietvorm), afhankelijk van de benodigde aantallen. Het wordt meestal gebruikt voor grijs, of modulair gietijzer, maar ook voor aluminium, staal en roestvast staal soorten.

De matrijzen worden meestal gemaakt uit aluminium of composiet materialen, dit garandeert een lange levensduur. Gereedschappen kunnen echter ook uit hout worden gemaakt, om de kostprijs te reduceren. Dit wordt vaak gekozen bij kleine en/of eenmalige series. Het nadeel hiervan is dat de oppervlakteruwheid hoger is dan bij een aluminium of composiet matrijs.

Het productieproces is vrij eenvoudig, alhoewel kernen gebruikt kunnen worden om meer complexe vormen te realiseren. Er moet rekening worden gehouden met de lossingshoeken en de wijze waarop gereedschapsdelingen zijn opgebouwd. Deze techniek is voor zowel kleine als grote series geschikt, variërend van ca. 200 gram tot duizenden kilo’s.

Voordelen
– Hoge productie flexibiliteit
– Lage aantallen zijn mogelijk
– Grote componenten kunnen worden gemaakt

Winkelwagen
Scroll naar boven